Julmustfrallor – recept kommer från saltochtahini (recept)
Jag kunde inte i min vildaste fantasi tänka mig att man kunde baka bröd med julmust, men det går alldeles utmärkt och gott är det också. Dessa frallor är superenkla att baka. I originalrecept står det torrjäst men eftersom jag tycker om att baka med färsk jäst har jag ändrat om lite i tillvägagångssättet. Jag bakar också ut frallorna på ett lite annorlunda sätt.
Ingredienser – ca 9 st
25 gram jäst
120 ml (1 dl+1 msk+1 tsk) fingervarmt vatten
1 burk (33 cl) rumstempererad julmust
2 msk mörk sirap
1/2 tsk mald kardemumma
1/2 tsk mald ingefära
1 krm mald kryddnejlika
1 tsk salt
500 g vetemjöl
Gör så här:
1) Rör ut jästen i vattnet, rör ned julmusten försiktig och sedan sirapen.
2) Blanda i kryddor och slutligen mjölet. Degen ska vara kladdig.
3) Strö lite mjöl över degen och täck bunken med plastfolie, en bakduk eller ett lock och låt jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek. Det tar ca 1,5 timme.
4) Ta upp degen på en ordentligt mjölad yta.
5) Pudra degen med lite mjöl och vik degen från en sida till den andra. Forma till en limpa, gärna med en degskrapa. Dela sedan degen i 8 eller 9 bitar. Forma bitarna till runda bollar med hjälp av degskrapan, dvs på samma sätt som du formar limpan.
6) Lägg bollarna på en bakplåtspappersklädd plåt, täck med bakduk och låt stå i ca 30 minuter.
7) Värm under tiden ugnen till 220 grader.
8) Grädda bröden i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Bröden är klara när det låter ihåligt när du knackar på botten av frallorna.
9) Låt svalna i ca 15-20 minuter innan du skär upp bröden.
Pingback: Julmustfrallor - Bloggfeed