Karlsbaderbullar med saffran

Standard

Karlsbaderbullar med saffran – receptet kommer från Cookies and Sweets (recept)

Ingredienser – ca 20 stora bullar
Fördeg:
10 g färsk jäst
250 g mjölk
250 g vetemjöl

Deg:
Fördeg från dagen innan
0,5 g saffran + 1 tsk strösocker + 2 tsk alkohol – låt dra i ca 30 min
700 g vetemjöl
125 g vit sirap
250 g mjölk
1 tsk vanilj
1 ägg
150 g smör, rumstempererat

Fyllning:
125 g smör, rumstempererat
2 msk vaniljsocker eller vaniljpasta
1 dl strösocker
3 msk Marsán vaniljpulver
Gör så här:
1) Blanda alla ingredienserna till fördegen, täck över med kökshanduk eller lock och ställ bunken i kylskåpet i minst 6 – 8 timmar. Fördegen klarar sig i kylskåpet upp mot 48 timmar. Jag lät min vila i kylskåpet över natten.

Foto: Sockerkakan
2) Blanda alla ingredienserna till en slät och elastisk deg. Börja med 600 g mjöl och tillsätt mer om det behövs.

Foto: Sockerkakan
3) Låt degen vila på en sval plats i 30 – 60 minuter. Jag ställde in min deg i kylskåpet i drygt en timme.
4) Rör ihop alla ingredienser till fyllningen till en slät kräm.
5) Kavla ut degen till en rektangel, ca 80 x 40 cm. Bred på fyllningen och vik sen ena sidan av degen mot mitten och sedan den andra, degen ska ligga omlott i tre lager. Kavla ut degen till en rektangel, ca 50 x 30 cm.
6) Skär ca 2 cm breda remsor. Snurra remsorna till en bulle och lägg på bakplåtspapper på plåten.
7) Ställ plåten i den avstängda ugnen med lampan på och låt bullarna vila i minst en timme om inte längre.

Foto: Sockerkakan
8) Ta ut plåten och sätt ugnen på 200 grader. Du har nu tre val:
  1. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker
  2. Grädda bullarna och pensla sedan med smält smör och avsluta med att doppa bullarna i socker
  3. Grädda bullarna och pensla sedan med sockerlag

9) Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Tiden varierar beroende på bullarnas storlek.


Foto: Sockerkakan
Tips: Koka ihop en sockerlag gjort på 1/2 dl vatten, 1/2 dl socker och 1 tsk vanilj. När sockret har lösts upp är sockerlagen klar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.