Guldkaka – Äggulekaka

Standard

Guldkaka – receptet kommer från Fredrik Nylén, Fredriks Fika (recept)

Häromdagen fick jag två äggvitor över när jag försöket göra aioli. Dagen efter gjorde jag sega maränger och till det behövde jag två äggvitor till. Jag sabbade ett ägg och fick tre äggulor över. Dessa ville jag baka på och hittade då detta recept på Guldkaka. Den krävde ytterligare en äggula. Så efter att jag bakat denna kaka hade jag en extra äggvita, den fick katterna!

Ingredienser
4 st äggulor
2 dl socker
75 g rumsvarmt smör
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
3 dl vetemjöl
1 dl mjölk

Glasyr:
2 dl florsocker
1,5 msk nypressad citronsaft

Gör så här:
1) Sätt ugnen på 175 grader, smörj och bröa en form på 1,5 liter.
2) Rör äggulor och socker vitt och pösigt.
3) Tillsätt smör, bakpulver, vaniljpulver och mjöl.
4) Avsluta med mjölken och rör smeten slät.
5) Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
6) Känn med en sticka att den är klar.
7) Låt kakan vila 10 minuter i formen innan du stjälper upp den.
8) När kakan svalnat, vispa ihop florsocker och citronsaft och fördela glasyren över kakan.


Foto: Sockerkakan


Foto: Sockerkakan

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.