Mormor Elins sirapslimpor

Standard

Mormor Elins sirapslimpor – jag hittade detta recept på Skånska Dagbladets hemsida (recept)

Receptet är enkelt att följa men det tar tid, låt det göra det för då blir limporna saftiga och fina. Vi provade brödet när det var nygräddat och det var helt suveränt med smör och ost på. Nu ser jag fram emot att äta det till frukost imorgon.

Ingredienser – 2 stora limpor
75 g smör
5 dl mjölk eller filmjölk
50 g jäst
2 dl ljus sirap (eller 1 dl vardera av ljus och mörk)
2 tsk salt
7 dl vetemjöl
5 dl rågsikt


Foto: Sockerkakan

Gör så här:
1) Smält smöret och häll i mjölken. Värm degvätskan till fingervarm, ca 37 grader.
2) Smula jästen i en bunke och tillsätt degvätska, sirap och salt.
3) Tillsätt mjölet lite i sänder, börja med vetemjölet. Det sista av mjölet kan du med fördel knåda in för hand. Arbeta degen så den blir mjuk och elastisk.
4) Jäs degen under bakduk till dubbel storlek, det brukar ta ungefär en timme. Värm under tiden ugnen till 200 grader.
5) Baka ut degen till två runda eller avlånga limpor. Du kan lägga dem i jäskorgar, i avlånga bakformar eller direkt på en plåt med bakplåtspapper.


Foto: Sockerkakan

Jag jäste mina limpor i jäskorgar men glömde att mjöla korgarna innan så bröden släppte inte från korgarna. Det enda som fanns att göra vara att knåda om limporna och lägga dem att jäsa på plåt med bakplåtspapper.

6) Jäs limporna till dubbel storlek och grädda dem i mitten av ugnen i 35-45 minuter.
7) Låt svalna på galler under bakduk.

Tips: När bröden är jästa kan du skåra dem och strö över lite mjöl. Vill du hellre ha blanka limpor penslar du de nygräddade bröden med lite smält smör.


Foto: Sockerkakan


Foto: Sockerkakan

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.